Karácsony – Megtestesülés – Találkozás 2019.

A Teremtő Isten találkozni akar a teremtményével. A találkozás két lény között isteni tulajdonság. A teremtett élőlény öröme a találkozás megtapasztalása. (Még az állatvilágban is megláthatjuk ennek a találkozásnak a külső kifejezését.) Maga az ember vágyódik a találkozás legkülönbözőbb megjelenéseire. 

A Teremtő a Fia által akar találkozni az emberrel, abban a külső formában, ami maga az emberi test. 

A Teremtő nem az égi jelenségek különböző megjelenési formáit keresi. Hanem a legegyszerűbbet: a megszületett embertől, a halál gyötrelmeit átélő emberig. Az örülni tudó embertől a sírni tudó emberig. Mert ez az ember. 

Az első találkozás a születés, ami Isten Fia számára a megtestesülés. Ez adja azt az örömet, amely a karácsonyi találkozásban van elrejtve. 

Ezért a találkozás egyrészt titokzatos, másrészt örömteli. A titokzatosság bármely meglepetésben benne van: az angyal hirdeti meg a jó hírt. Titkos maga az ajándék, pl. találkozom valakivel. Az örömteli lélek pedig az, amikor megtalálom vagy meglátom az ajándékot, a Gyermeket. Ettől kezdve éppen azt a Valakit, akivel szeretnék találkozni.

Legyünk egymás számára a találkozás titokzatos és örömteli társai. A családi körben. Aztán a nagycsaládi körben. S végül a baráti körökben. 

Karácsonyban ez a várakozás bele van rejtve. Mert a Teremtő ezzel az isteni tulajdonsággal teremtette meg engem: vágyódjak a Gyermekben rejlő Istennel való találkozásra és vágyódjak a felebarátommal való találkozásra.

Viktor atya

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s